mandag den 22. december 2008

Tomathøst i december og julebagningen på plads.

Tomathøsten på årets korteste dag

Hurra- vi nåede det også i år. Nu mangler vi bare juletræet.
Inden vi kunne få det ind, skulle vinterhaven ryddes og her er høsten af de sidste tomater- en skål grønne og en skål røde. Hvad med en hjemmedyrket tomatsalat i julen??
Til almindelig oplysning kører vi med selvvandingskasser i vinterhaven og mindre tomattyper, som vi så lader gro og beskærer normalt frem til ca september. Derefter giver vi dem et skud gødning og noget vand og så lader vi dem være og så vokser der sideskud ud og de giver tomater her ved juletid. Vi har talt om at prøve at lade dem stå og se hvad der sker, men det kan vi ikke pga juletræet.Det er nu også rat at få ryddetud for kønne er de ikke men lidt sjove. Jeg har før lavet chutney af dem.

Vi har en tradition med julebagningen her i huset. Det var fra dengang, hvor børnene og pengene var små. Jeg bagte et sirupsbrød- en meget gammel nærmest middelalderlig opskrift. Det bagte jeg også i går sammen med brune kager og pebernødder. Min mor bager så finskbrød og vanillekranse og så bytter vi og vips har vi 4 slags hver.
Opskriften på sirupsbrød vil jeg sende videre som gaveide til naboer, bekendte og som værtindegave udover den er rar at have, hvis der kommer et menneske forbi, der ikke skal bære julen ud og skal have lidt mere end en småkage.

Det er en kaloriebombe af rang, men den kan holde sig i en almindelig kagedåse i flere måneder uden der sker noget med den, hvis dåsen er tæt.

JULESIRUPSBRØD ( EN STOR BRADEPANDE)

500 g sirup
500 g sukker
400 g margarine
1 kg mel
4 tsk kanel
4 tsk stødte nelliker
4 tsk natron

4 æg
4 dl koldt vand.



Sirup, sukker og margarine smeltes sammen i en gryde. Det afkøles til det er lunkent og æggene piskes i.

Mel og krydderier og natron blandes og tilsættes sammen med det kolde vand og der piskes til der ikke er klumper i dejen.

Hældes i en bradepande med bagepapir.

Sættes i en KOLD ovn og der tændes på 150 gr. Derefter skal den bages i 1½-2 timer.




Når den er kold kan den skæres i 6-8 stykker og pakkes ind i staniol og få en sløjfe om og så er den parat til at snuppe med ud ad døren.

Servering:


Den kan skæres i skiver og spises med koldt smør- honning- nutella eller hvad man nu synes.
Den kan glaseres med kakaoglasur eller hvid glasur.
Den kan flækkes på langs og puttes kagecreme ind i eller orange eller abrikossyltetøj
Endelig kan den indgå i en brunch med frisk frugt.

Kun fantasien sætter grænser.

God fornøjelse og bonne appetite
Det er et stort hit hos alle der smager den og flere i familien ønsker sig, at vi tager et stykke sirupsbrød med til jul fremfor en blomst.



4 kommentarer:

Strikkeheksen sagde ...

Nej, hvor skønt med friske tomater i julen, det er da en smaddergod ide :-)

Pernille sagde ...

Sikke en fin tanke bag det sirupsbrød der, den vil jeg bestemt tage til mig. Tak for opskriften også, den er printet ud og sat i opskriftsmappen :o)

Hvor er det en god idé med friske tomater i julen, hvor det er umuligt at opdrive nogen med bare en smule smag. Hvad med at henkoge de røde og sylte de grønne? Begge dele er dejlige at have et par glas af :o)

Pia sagde ...

Uhmm. Det ser altså bare så lækkert ud, det sirupsbrød. Nupper opskriften... Ang. de grønne tomater kunne du også lave grøn tomatmarmelade, jeg lavede flere glas i september, de er gode til ost og kødretter, og også hvis du bare vil have en marmelademad.

Jane sagde ...

Hvor hyggeligt med friske tomater til jul :-)
Sirupsbrød husker jeg godt fra min barndom, uhmm.