tirsdag den 23. december 2008

Glædelig jul - trods alt

Juletræet med sin pynt

Trods besværligheder med fyring af datter og influenza hos mig, så bliver det også jul her i det " grønne" hjem ved Kattegat i Vendsyssel.

Josef og Maria og æslet på rejse gennem huset i hele december

I dag er Josef og Maria og æslet på deres julerejse gennem huset nået næsten frem til stalden. Den når de i morgen tidlig, men først julemorgen bliver barnet født, der kommer dyr og hyrder til stalden og en engel på taget af julekrybben. Min mand og jeg faldt for den som ganske unge i København hos Ansgars boghandel og købte lidt hvert år, så vi i dag ikke kan have flere figurer i vores lille indmurede niche i stuen, der er som skabt til en julekrybbe. Den var bare lavet, da vi købte huset. Vi lavede traditionen med at lade dem vandre genem huset, da børnene var små, for de manglede bl.a. at der skete noget julemorgen, når der ikke var flere julekalendere. Så derfor indførte vi, at den morgen skulle man ind og se om Jesus var blevet født i løbet af natten -- og det var han --- hvert år.

Krybben er tom og stalden venter hele december

Derudover har vi hvert år talt dagene til jul ved at hænge 1 kravlenisse op den 1. - 2- den 2. december osv frem til den 10, hvor der så kun var een hver dag. Den skulle man så gå stille rundt i huset og finde uden at sige noget. Traditionen er lavet af min far, da jeg var lille og vores børn fik også at vide, at det var nissen, der satte dem op. De troede på nissen til de var rimeligt gamle- faktisk 10-11 år og ham på 24 mener han stadig tror på nissen, og måske har han ret. Det er i hvert fald ham, der bor på loftet op ad hønsestigen i vores gamle købmandshandel på landet, så hvis der ikke er nisser her, så tror jeg ikke der er nogen steder.
Han får naturligvis også grød og øl hvert år til jul- stadigvæk- og det er ingen af dem blevet for gamle til.

Nu er træet så pyntet og står klar i vinterhaven til i morgen med levende lys og 1. juledag får det elektriske lys på. Det er fyldt emd gamle ting, som har en historie, så det er rigtigt dejligt selvom jeg aldrig selv er med til at pynte det. Hjemme var det min fars arbejde lillejuleaften EFTER vi var gået i seng og herhjemme er det min mand og børnene.

Gåsen ligger i køleskabet og tør op, rødkålen er kogt med egen ribssaft og lige om lidt skal jeg have kogt risengrøden og sætte den i høkasse. Aftensmaden består af risengrød med juleøl og den yngste har først fri fra job kl 15, så hun har bestilt blodpølse med sirup og rugbrød til 2. ret. Så jeg har lige kogt æblemos af Filippaæblerne og kogt halve " skraldeæbler" i sukkervand- et æbletræ med fine grønne æbler, der har sået sig selv under skraldespanden. Sorten er ukendt, men det koger ikke ud, når det skal koges til halve æbler.
Grønkålsbollerne til vendsysselsgrønlangkål er kogt for længst og skal op lige om lidt og det skal den forkogte medister og saltede flæsk også.
Kartoflerne til brune kartofler er også kogt og pillet og på køl, så alt i alt er jeg --- næsten færdig til det kan blive jul.

Derfor vil jeg ønske alle mine bloglæsere en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår.

Glædelig jul

5 kommentarer:

Losarinas mor sagde ...

I har mange dejlige traditioner :-)
Glædelig jul !

Helle : sagde ...

Sikke mange dejlige traditioner, God jul!

Strikkeheksen sagde ...

Håber, I får en god aften trods alt. Jeg synes, det lyder som om, I ikke lige er til at slå ud.

Rigtig glædelig jul til dig og din familie

Lene sagde ...

Hvor er det en hyggelig tradition, Karin, og forunderligt at se min julekrybbe i andre omgivelser :-)

Må I få nogle dejlige juledage :-)

Karen sagde ...

Sikke en julegave...dejligt at I lyder som om i klarer det.
Jeg sidder i USA paa min sosters computer, saa nogle bogstaver mangler. \Vi har haft en skon juleaften og en fin juledag i dag...men det der er saa anderledes her er, at traditionerne virker saa forlorne i USA.... masser af lys og glitter men ikke saa mange dybe raditioner.
De bedste onsker for jer i det nye aar som snart begynder.

Karen