fredag den 12. december 2008

Kniplinger



Juletræet med sin pynt- den står godt nok udenfor men alligevel


Inde på webstrik har jeg lovet at lave et indlæg på min blog om mine kniplinger selvom det ikke er det, som vi mest taler om her.

Jeg begyndte at kniple for 10 år siden hos Peter Sørensen i Agersted. Jeg var lige blevet handicappet og kunne stort set ikke gå dengang, så der var meget tid i en stol. Den tid skulle udnyttes og helst med noget, der ikke kostede så meget og som tog tid. Kniplingen opfyldte begge krav og jeg fik også talt med folk den dag jeg kniplede. Det var jo ikke så ringe endda, når man sidder alene på landet.



Min allerførste knipling efter eternellen. Påbegyndt 1. gang til knipling
Peter har den store fordel at han IKKE sætter folk til at lave alenlange prøver der ikek akn bruges til noget som helst. Det første man laver er Eternellen, så man får lært to typer slag og han laver dem så store, så de kan bruges til pindeholder. Derefter står den på lysekrans med en farvet kant, så man kan se hvad man laver og så lærer man at læse en arbejdstegning og et prikkemønster. Derefter er der ingen begrænsninger. Det var nok det, der fik mig til ikke at opgive. Men nej nej- konen kunne jo ikke nøjes med at kniple det andre lavede- så hun måtte en tur på Skals håndarbejdsskole, hvor de tilbød håndværksfaglige kurser i knipling med Karin Hoffritz, der er uddannet på Håndarbejdets Fremmes seminarium og har en 3 årig kniplelæreruddannelse fra Brugge i Belgien. Det var meget givende og vi fik lært tingene fra bunden og her slap vi ikke for at lave arbejdsbog osv. Det foregik to gange om året i 14 dage og så lærte vi også traditionel tegning og at omsætte tegninger til kniplemønstre samt at rekonstruere gamle kniplinger til prikkebrev. Desuden lærte vi forskellige knipletyper incl tønderknipling og deres pendanter i Europa.



Mine kniplebrædt med og uden kasser og opdeling


Vi knipler på en almindelige 3-4 cm tyk flamingoplade i ca 60x60 cm. Man kan lave en trækasse til den og flamingopladen kan skæres i stykker, så man kun skal have ekstra kopier af mønstre og ikke pille hele arbejdet af og sætte det på igen, når man f.eks. skal lave en festremse eller et lommetørklæde.

Jeg har laver lige lidt småfotos af mine arbejder, men det er nyt at jeg fotograferer mine arbejder, så jeg har ikke fotos af ret meget, men det er da blevet til 5 lommetørklæder, 4 festremser, diverse flaconer, en del sølvknipling efter Gry Hvidbergs anvisninger ( brocher) og andre småting som roser til håret, knipling til vores børns efterskole osv.



Et udpluk af mine bøger, men biblioteket har ofte besøg.


Selvfølgelig har jeg en del bøger- her nogle af dem- men jeg har mere småting der er købt rundt omkring. Jeg er ikke lige til lyserøde festremser i masseproduktion- samme mønster hele tiden eller køkkengardiner i knipling. Det sviner jeg vist for meget i køkkenet til, men jeg vil gerne lave udfordrende ting. Foreningen Knipling i Danmark udgiver bladet Kniplebrevet hvor der er meget forskellige ting- alt fra småting til jul til rekonstruktion af gamle tønderkniplinger.



Eksempel fra det sidste nummer af Kniplebrevet fra "Knipling i Danmark"
Hjertet er iøvrigt Peter Sørensens design

For mig er det meditativt at kniple- det skyldes langsommeligheden og ikke mindst behovet for at være så totalt koncentreret som man er nødt til, da man ikke kan gå tilbage men kun pille op. Fejl er et ikke eksisterende fænomen, da man så ikke kan kniple videre, fordi man simpelthen mangler de par der skal mødes. Det gør at roen lige så langsomt sænker sig over mig, og de problemer, der var inden jeg satte mig til kniplebrædtet, ofte får en ny dimension eller en løsning, når jeg går fra det- måske netop fordi jeg ikke har kunnet spekulere over det.

Jeg håber det giver lidt inspiration til andre.
Et lille udpluk af mine kniplinger

Påskepuller eget design

Mere påskepuller


Endnu mere påskepuller
Julemand i Idrijaknipling
Hanne Sonnes engel
Voerså stjernen
Peter Sørensens julehjerter
Superhurtigt julehjerte
Svensk juleremse - min 2. knipling
Hjertevafler- der IKKE feder
Engle dale ned i skjul
Festremse blåt vævegarn med norske stjerner
En af mine dogmekniplinger med græsstrå Dogmeknipling efterår

13 kommentarer:

Irene sagde ...

Fint at du fortæller lidt om dine kniplearbejder. Jeg kender slet ikke noget til knipling, men synes det er meget smukt.

Fríða sagde ...

åh, sikke smukke ting! især er jeg helt vild med dine engler. og Revontuli sjalet er blevet helt perfekt.
kh.fra Island
Frida

Helle : sagde ...

Hej Karin
Tak for din fine fortælling om knipling, man kan godt mærke at du bare brænder for det. Jeg er vild med dine ting, men du har jo også nogle års erfaring bag dig.

Dit sjal er blevet rigtig flot, jeg har lige færdig gjort mit men har ikke fået det lagt ind på min blog endnu ;-) God week-end

Hannestrik sagde ...

Hej Karin.
Flotte ting du har kniplet. Flere af tingene har jeg også kniplet. Jomfru Maria, son du lavede på et julekort sidste år, har jeg lavet op i stor størrelse, som hænger i nogle af mine vinduer i julen. Sjovt at øde de samme ting. Du kan finde noge af mine kniplede ting på min hjemmeside http://www.123hjemmeside/Garnkurven hvis du har lyst :-)
Hilsen Hanne

Samtal från min trädgård sagde ...

Jeg har vel aldrig set noget så smukt, fortsät endelig så jeg kan fortsätte nyde af dine utroligt flotte kniplinger!

Alice sagde ...

Det er fine ting du knipler - englene og juletræet er enormt flotte - min mor kunne også - jeg har aldrig prøvet.

Unknown sagde ...

Øj, hvor er du dygtig! Hvilken tålmodighed :-)
Kan godt sætte mig ind i , at ens tempo kommer ned i gear, når man skal sidde med disse fine tråde.

knittingmette sagde ...

hej karin,
tak for oplysningerne i webstrikgruppen med begynder-kniple-tips. Forhaabentlig faar jeg endeligt started det laenge oenskede knipleri! om jeg saa blir saa dygtig som dig, er nok ikke givet! men lige oejeblikket er lysten der! Og at der skal koncentration til som saa ovenikoebet kan faa en til at slappe a goer jo del hele bedre! ;-)

Vibe sagde ...

Flotte ting du laver. Hvor har du købt flaconen med de ikke fedene hjerter henne?
Jeg er selv gået i gang med juletræet, men er gået lidt i stå hvor der i opskriften står: Fortsæt nu med halvdelen op til spidsen og læg samtidig par fra.På tilbagevejen tages parrene med igen. Hvor mange par skal man tage fra og præcis hvor?... Synes det er lidt svært at forstå, kan du hjælpe?

Jacob Lemming sagde ...

Hej Tante Grøn.

Er det muligt at købe en af de engle du har hængene på et af billederne her på siden (den er i hvide kniplinger tror jeg). Det er fordi jeg skal bruge en gave til min hustru og min kniplinge bryllupsdag 24/7-12.

Vi tager til spanien på næste søndag, så jeg er desværre kun interesseret, hvis jeg kan få den med posten inden på søndag 15/7. Jeg skal nok betale portoen.
Min e-mail er jacob.k.lemming@gmail.com)

Ser frem til at høre fra dig
Med venlig hilsen
Jacob Lemming

Jacob Lemming sagde ...

Hej Tante Grøn.

Er det muligt at købe en af de engle du har hængene på et af billederne her på siden (den er i hvide kniplinger tror jeg). Det er fordi jeg skal bruge en gave til min hustru og min kniplinge bryllupsdag 24/7-12.

Vi tager til spanien på næste søndag, så jeg er desværre kun interesseret, hvis jeg kan få den med posten inden på søndag 15/7. Jeg skal nok betale portoen.
Min e-mail er jacob.k.lemming@gmail.com)

Ser frem til at høre fra dig
Med venlig hilsen
Jacob Lemmingi

Zuzana S. sagde ...

Soede hjertevafler :-) Det er godt at hoere at du noeder at kniple :-)

Unknown sagde ...

Hej
Hvor findes eller købes mønstret til Juletræet øverst på siden?

Venlig hilsen Anne Hansen