søndag den 14. marts 2010

Så er det overstået- pyha - en drøj omgang

Så er min mand CIopereret.
Pyha- det er en drøj omgang at være døv i det danske hospitalssystem.
Vi kørte fra Nordjylland kl 6.45 onsdag morgen, da vi skulle møde onsdag kl 11.30 på sengeafdelingen, hvor min mand skulle ligge. De havde ingen seng til ham, men fandt en på ca ½ time. Kl 11.30 havde hospitalet ligeledes bestilt en skrivetolk, da min mand er næsten totalt døv selv med et stort gammeldags høreapparat.
Ved 12 tiden blev han så installeret på en stue og så kom ventetiden.
Vi skulle møde på et ambulatorium- vi fandt aldrig ud af hvilket, men fik kun den besked kl.12.30, at der ikke var plads til os og man havde forsøgt at få en læge til at komme op til os i stedet for.
Den tilknyttede sygeplejersker skyndte sig at udnytte. at tolken var der, så hun ikke havde kørt helt forgæves og fortalte om afdelingen, og hvad der skulle ske der. Kl 13.20 kom der så en læge fra ambulatoriet, så vi var heldige, for vi var stillet i udsigt, at det kunne vare op til 3 timer. Han nåede i huj og hast at tale med min mand for tolken gik kl. 13.30. Det havde sygehuset selv bestilt hende til, men man havde ikke regnet med, at hospitalssystemet og tolkesystemet overhovedet ikke passer sammen. Man kan ikke bare bede en tolk om at blive lidt ekstra tid, for dels koster de ca 600 kr i timen og dels skulle denne tolk videre fra Odense til Sønderjylland og møde der 1 time senere.
Narkoselægen skulle min mand også tale med, men ham nåede vi ikke med tolk eller i det hele taget den dag. Vi ventede indtil kl 15 på narkoselægen, men fik så besked på at nu kunne vi måtte forlade afdelingen og tage en tur ud i byen, for narkoselægen kunne vi først komme til at tale med næste dag og da min mand stod som første patient til operation, ville vi først komme til at tale med ham lidt før kl 8 næste morgen udenfor operationsstuen.

Vi tog derfor ud i Fyns Bazar- et skønt sted, hvor man kan købe alt mellem himmel og jord- ikke mindst frisk og moden frugt og alskens grønsager i superkvalitet og så har de verdens bedste slikbutik udelukkende med tørrede frugter og nødder i alle mulige og umulige afskygninger. Aldrig har jeg set så stort et udvalg.

Der blev vi så ringet op om, at man havde glemt at tage blodprøve af min mand, så vi måtte tilbage til sygehuset i en fart! Da vi kom var laboranten gået og kom igen kl 19, så der var lige tid til at få mig installeret i en skøn bed and breakfast på en villavej ca 1½ km fra sygehuset. Det var superlækkert- med et lille tekøkken, et fint badeværelse og det skønt værelse med en dejlig seng og så var der superrent og nyt og frem for alt stille og fredeligt. Det kan kun anbefales. Dertil var det billigt- 255 kr pr nat og 375 for to.

Vi susede ud at spise og efter lidt ballade med elendigt kød på Jensens bøfhus kom vi i huj og hast tilbage til sygehuset kl 19,hvor min mand blev gjort klar med barbering af hår på operationsstedet og mål til støttestrømper osv. Der blev også langt om længe taget blodprøve.

Næste morgen måtte jeg så skynde mig afsted, for jeg skulle tolke for min mand på operationsstuen, hvor vi mødte narkoselægen 5 min før operation, så jeg måtte en tur i grønt operationstøj og blå hat og fik også hilst på opererende overlæge og sygeplejerskerne. Faktisk blev jeg først sendt ud, da han sov.

Efter 3 timer var jeg så på opvågning for at tolke og fulgte ham så op og sad hos ham på stuen mens han vrøvlede løs i sin morfinrus. Det var nu meget underholdende.
Operationen gik heldigvis godt og alt er forløbet normalt. Sidste tolkning var for en medicinstuderende, der skulle tjekke, at min mand ikke havde lammelser og at såret så fint ud. Desværre kunne hun overhovedet ikke forstå et ord af, hvad min mand sagde, så der måtte jeg efter operationen såvel stemmetolke på dansk som tegnstøttetolke hende for min mand. Så gik jeg næsten i brædderne og tog hjem.

Næste dag kl 10 blev han udskrevet, men da han dels var lidt tummelumsk stadigvæk og dels ikke havde sovet hele natten- valgte vi at tage en ekstra nat hos min dejlige bed and breakfast og få en god nats søvn.
Jeg skulle jo køre hjem og der er næsten 350 km og jeg er gangbesværet og skulle kunne tumle ham, hvis han skulle ud undervejs.
Det klarede vi og kom hjem i går til et hus der var ryddet op og ordnet og en meget glad hund, som vores datter og hendes nye kæreste har passet. Det var dejligt at det hele var i orden, så nu er vi så småt ved at lande, og min mand har det efter omstændighederne det godt. Så bliver det spændende at få koblet et høreapparat på om en måneds tid og se om han kan bruge sine nye lyde til noget og om de med tiden kan blive til taleforståelse. Det kan kun fremtiden vise.

Det blev en lidt dyr omgang men sådan fungerer systemerne jo. De mener de selv kan klare at bestille de fornødne tolke, men fordi min mand hører så dårligt som han gør og fordi folk ikke altid kan forstå hvad han siger, kan man aldrig vide, hvornår der er brug for tolk og hvem der kan forstå ham og hvem der har brug for stemmetolkning.Derfor er det allernemmeste at jeg er med hele vejen og til rådighed når der er brug for det. Det er for mig også den eneste respektable måde at behandle en højt begavet mand på, som tilfældigvis er født døv.Så må vi jo betale hvad det koster.

19 kommentarer:

Helvigs strikkehjørne sagde ...

Dejlig at det trods alt gik godt, det bliver så rigtig spændende om din mand så får fuld gavn af det, håber da for ham at han kan lære det.

Lene sagde ...

Godt at I nu er hjemme, og de kære systemer er godt nok svære at få til at fungere gnidningsløst. Skønt for din mand, at du tog med.
Håber at det kommer til at gå rigtig fint med hørelsen.

kludemutter sagde ...

De systemer er så stive.
Godt det hele lykkes trodsalt ;)

Nu bliver det rigtigt spændene om det hjælper, og virker.
Krydser finger for det.

Yt

Fríða sagde ...

godt at höre at alt er forlöbet som ventet;ja, de systemproblemer er jo ikke helt uventet, vel? held og lykke med det videre forlöb.
kh.fra Island
Frida

kludemutter sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Lotte K strik sagde ...

Hold da op sikke en omgang. Håber din mand har det godt.

Vibeke sagde ...

Det var da en frygtelig gang rod, jeg er mildest taget rystet!
Flot at I klarede den omgang, og at det endte godt.
Knus
Vibeke

Karin Grøn sagde ...

Helvig- ja- det er meget spændende om han får glæde af det
-----------------------------------
Nej- det letteste ville jo have været, hvis man havde hørt efter hvad jeg sagde- installeret mig på patienthotellet og ladet mig tolke som jeg plejer så det var kommet til at fungere. Vi håber også hørelsen kan bruges
-----------------------------------
Lotte- tak han har det godt men er træt.
----------------------------------
Vibeke- jeg forsøgte at få det til at blive mindre rodet, men nu ligger der papirer på det på sygehuset, som jeg har udfyldt så nu håber jeg vi kan få det til at fungere bedre næste gang. Det er jo først og fremmest vores ansvar når vi ser det ikke fungerer. Det er bare svært at få flyttet tanken om hvad de plejer til hvad der er nødvendigt for min mand.
Yt- ja man kan sige at problemet i virkeligheden er at det ene system er meget smidigt og det andet meget stift og derfor passer det ikke sammen.
-----------------------------------
Frida- nej det var jo forventeligt for vi har jo netop oplevet det igen og jeg forsøgte at løse problemet ved at være der. Det kunne jeg godt se, at noget af personalet ikke forstod men det er jeg så fløjtende ligeglad med, så jeg gør som det fungerer bedst i vores familie. Så har de også noget godt sladder til kaffepausen- hæ hæ.
----------------------------------

Pia sagde ...

Hej Karin.
Sikken omgang i begge har været en del af. Godt at det hele forløb fint alligevel og jeg syntes det er prisværdigt du gerne leger tolk for at sikre din mand bedst mulig kommunikation mellem ham og "dem", når nu de ikke selv bestiller til ventetiderne også.
Håber meget at han får glæde at alt det nye som måtte vente ham.

Karin Grøn sagde ...

Hej Pia.
Man kan faktisk sige, at de stort set kun har formået at bestille tolk til ventetiderne. Hun sidder så og skriver ned hvad jeg siger af smalltalk- det er en sær oplevelse at se sin egen smalltalk på skrift.

Madame sagde ...

Kære Karin, hvor er det dejligt at læse, at det er godt overstået, selv om I også måtte igennem en hel masse bøvl. Skønt at læse at du fandt et godt 'bed and breakfast'!
Nu håber jeg, at du og din mand får glæde af hans operation.
Håber du fortæller :-)

Samtal från min trädgård sagde ...

Sikken omgang for både dig og din man, men nu er I hjemme og jeg håber at det går planmässigt fremad. Systemet kan vi ikke ändre på ser det ud som om, men godt at I har hinanden i sådan en situation.

Annette sagde ...

Jamen, jamen sikken en omgang. Jeg kan huske du skrev, at I tidligere havde været udsat for at tolken ikke var på hospitalet på det tidspunkt din mand havde brug for at få tolket og sådan gik det så også denne gang. Hvor var det godt at I tog afsted begge 2.
Og hvor er det godt, at I er hjemme igen ovenpå den tur.
Det er spændende hvordan det kommer til at gå med hørelsen. Også jeg krydser fingre.

Anne-Mette sagde ...

Kære Karin.
Jeg håber, at det vil vise sig, at det var alt bøvlet værd. Godt du havde mulighed for at være med.

Karin Grøn sagde ...

Madame-jeg synes selv jeg har gort et godt stykke arbejde for at alting skulle lykkes og glæder mig over at det faktisk gik så godt som det gjorde. jeg fortæller en lille smule når den tid kommer, men ellers handler min blog jo mest om strik.
-----------------------------------
Samtal- ja vi har hinanden og vi ved, hvad der fungerer i vores familie og så får vi det bare til at fungere og så må sygehuspersonalet gerne synes vi er underlige. Det er ligesom deres problem. Når de ikke kan og vil løse vores problemer så gør vi det bare selv.
.---------------------------------
Annette- ja det var en længere tur, men det kom til at fungere som jeg havde frygtet så vi gør det bare på vores måde og så må vi håbe det hele ikke har været forgæves.
-----------------------------------
Anne-Mette- ja mig slipper man ikke sådan lige for. Det har sygehuse og læger ødelagt for meget af mit liv til. Jeg vil ikke trækkes rundt i manegen. Jeg bestemmer selv hvad der skal ske og især hvordan det skal gøres. Så kommer det nemlig til at glide og til at fungere. Vi kender jo vores egen familie bedst og uanset hvad andre mener og hvordan andre gør, så passer det slet ikke til os så vi gør det bare på vores måde.

Helle : sagde ...

Dejligt at høre at I er hjemme igen, men sikke da en tur i måtte igennem. Ja man skal have et godt helbred for at være på et hospital ;-) Håber at tiden vil vise jer glæde !

Karin Grøn sagde ...

Helle- ja- hospitaler kræver man er ved sine sansers fulde brug og har ret meget overskud for tilsyneladende ved den ene hånd ikke hvad den anden gør. Glemte forresten at skrive at da vi skulle hente medicinen på hospitalet havde sygehuset glemt at skrive antal på og hvilken region vi kom fra, så vi blev spurgt om regionsnummer på apoteket. Det kendte vi godt nok ikke og det står IKKE på sygesikringsbeviset- det var som forventet men træls.

marianne lundholm sagde ...

åh karin, så skönt att det gick bra änd o att han kan höra med den nya apparaten

Lydert sagde ...

Sikke en omgang, hvor er det kedeligt, man selv skal ordne alting, især når man er syg og har brug for hjælp. Håber vi kommer til at høre, hvordan det går din mand efter operationen