onsdag den 12. juni 2013

På haverundtur en sommermorgen i juni

 Rødtjørnen blomstrer og drivhuset har fået en hylde, så nu kan vi også få georginer - nu bare i potter UDEN snegle.
 Den anden rødtjørn og rosenbedet med espalierroser og engelske roser- altsammen i gule og abrikos nuancer og med bunddække af en masse sommerblomster, der skal bruges til snit til datterens bryllup i august- bl.a. mørkerøde løvemund. Lige nu er det katteurt og blå lupiner og blå og lilla akelejer, der dominerer bedet, men senere bliver det hestemynten der tager over.
 T.v. har jeg mit William Shakespeare bed. Det skal forstås sådan at vi for 4 år siden var i England hvor vi bl.a. besøgte Shakespeares hus, hvor man har lavet en have med planter fra hans tid og opbygget som en middelalderhave. Her kunne man købe frø og de planter der står der er fortrinsvis fra de frø. Derudover står akelejefrøstjernen på spring og her har de gule skovvalmuer også blandet sig- det må de godt. Foran th et bed udelukkende med dagliljer i mange farver- det er så småt gået i blomst bagerst.
 Indgangen til gårdhaven med rosenespalier og en for længe siden selvsået cotoneaster ved stenbedet, som nu holdes i kugleform, så man kan se ned i haven fra terassen. Den rosa arvede rhododendron bagerst er på retur og overtages af en lille mindre brogetbladet lilla.
 Hostaen giver skygge til en stor samling krydderurter på terassen og står under min højt elskede Saragentæble-- en skøn busk, der giver duft i soveværelset i maj og juni med de skønneste æbleblomster i tusindtal og senere dejligt skovflimmer når solen går ned.
 Bagdøren er næsten dækket med hosta, bregner, buxbom og bronzeblad men der er også plads til min legeplads hvor de små frøformerede stauder og stiklinger står og bliver større inden de ender i bedene eller som gaver til havebekendte. Der er også plads til en stor whiskeytønde ovenpå dækslet til sivebrønden. Den er fuld af vand, men tømmes et par gange om året så vi slipper for myggeplagen.
Forrest nytilplantede krukker med liljer og sommerfuglegladiolus- en lille fin en i hvid med dybrød midte samt espalier til klokkeranke og så en selvvandingskasse med remonterende jordbær så man altid lige kan nippe et.
Terassebordet med voksdug så solen ikke er så hård ved øjnene og en krukke med lavendel for duftens skyld og bagerst krukker med lathyrus.

Nu er alle mine mange hundrede små planter priklet og plantet ud og vandet til så nu er det bare at vente på at de laver et flor til glæde og gavn for os alle og til brug ved datterens bryllup til august.

3 kommentarer:

Karina Bunkenborg sagde ...

Hvor ser det bare hyggeligt ud i din have. Du har da vist "grønne fingre"

Karin Grøn sagde ...

Jeg er også meget glad for at være i haven og den er stor. Køkkenhaven er på ialt 7 højbede a 11-12 m og 1,25 m brede samt et større bed med nødder og et bed til barnebarnet med hendes æbletræ, stikkelsbær og jordbær og studenternelliker osv. Desuden en del frugttræer. Den del af haven alene er 500 kvm. Derudover ca 1000 kvm mere hvor huset på 170 kvm også ligger og der er indkørsel osv. Men det hele dufter og emmer af sommer lige nu og det er så skønt. Vi smider aldrig noget ud af haven. Ukrudt bliver bare tørret og smidt ovenpå græsset osv så det fungerer bare fint og er i dag en grøn oase på trods af vi ligger ca 200 m fra kysten til Kattegat og har sandjord.

Mona Elisabeth Pedersen sagde ...

hvor ser din have altså bare hyggelig ud.
Nu må jeg snart gøre alvor af at komme forbi.
:o)