mandag den 8. august 2011

Syltning og fødselsdagsgave

En af mine "vilde" sommerbuketter af lathyrus, violfrøstjerne, matrem, løvemund,asparges, egernhalegræs og hosta smat en hornbroche, der er sort på den ene side og med hvide striber på den anden side samt et glas nylavet hybenmarmelade er gaven til min korkammerat, som vi skal spise hos i aften fordi hun fyldte 50 år i sidste uge. Der var jeg også til en hyggelig åbenthus i det skønneste sommervejr stort bord i græsset i et sommerhus glade kvinder og høje lysestager med levende lys som brændte smukt i sommernatten.
Hybenmarmelade i lange baner.

En enket af 3 flasker kirsebærsaft- som du kan se har jeg ikke kunnet lade den være samt to glas citronmarmelade.

I aften skal jeg til 50 års fødselsdag hos en af mine gode venner fra koret Helle for Jazz hvor vi også har en strikkeklub, som hun også er med i. Vi skal spise hos hende og strikke bagefter regner jeg med.
Derfor skyndte jeg mig i haven og hentede en buket lathyrus m.m. og sammen med et glas hybemarmelade og en hornbroche købt hos Aagaard Design i Hurup, som vi besøgte i ferien bliver det gaven til hende.

I weekenden fik jeg høstet surkirsebær, så der blev 3 l saft- min yndlingssaft.
Derudover afprøvede jeg, da jeg fik fat i nogle billige økologiske citron- en meget enkel citronmarmelade, der består i at man koge de vaskede citroner hele i 45 min i rent vand. Putter dem i foodprocessoren med samme vægt i sukker og blender det hele-- punktum. Hvor svært kan det være-- og det smager forrygende.

Ungerne har plaget om og købt hybenmarmelade i dyre domme- 40 kr for et glas marmelade--- og da vi har 75 m hybenhæk, så fik vi i lørdags plukket hyben og halveret dem og de røg så i fryseren halverede men på den horinsontale led- det virker. Når de er frosne er evt larver dels døde og dels er de meget nemmere at tage kernerne ud af.
De blev så blendet og kogt i vand og citronsaft i 15 min under låg og med sukker i 10 min for så at finde ud af at jeg ingen syltetøjsglas havde. Alle var i brug. Heldigvis havde SPAR i den nærmeste by tilbud-- troede vi, men desværre først fra mandag, så her til morgen blev de mange l syltetøj varmet op og puttet på helt nye dyrt indkøbte glas men da et almindeligt glas fra Holtegaard koster 40 kr, så er der penge at spare til trods og alle er vilde med det- ikke mindst på brieost og til mad.

5 kommentarer:

Irene sagde ...

Smuk havebuket! Lækkert med hjemmelavet marmelade:-)

Lavendel sagde ...

Hvor har I / du været flittige, det er klart, inspirationen skal komme et sted fra.....og der er du tovholder, godt gået - man må give sine opskrifter/vaner/.....videre, en dag opdager de skisme, at det var "livet"....mine gjorde/gør i hvert fald. knus

Karin Grøn sagde ...

Irene- jeg vil så gerne lave en pæn stringent buket- men jeg kan bare ikke- uanset hvilke blomster jeg bruger- så kommer den til at ligne en grøftekantsbuket. Vild og voldsom og med dynger af blomster og helst en masse duft og gerne vilde blomster i. Mit skvalderkål holder ofte for.
-------------------------------------
Lavendel- ja min mand hjalp med at plukke hyben som jeg ikke kunne nå og lidt kirsebær, så det var dejligt at få lidt hjælp. Jeg tror også de er begyndt at forstå det- så sent som i sidste måned at man trak vejret på en helt speciel måde og hjernen havde det så godt når man havde været derude og nydt blomster og farver og dufte og syltetøjet har de altid været glade for. Det er nemlig livet at få noget hjemmelavet syltetøj af egen avl. Det giver en helt speciel følelse kun at skulle tilsætte sukker og lidt citronsaft til sine egne produkter og vips har man noget gourmetmad. Har netop haft besøg af en gammel veninde fra min søns mødregruppe- den er 27 år - og de smagte også 5 sla<gs syltetøj og NØD det. Ikke mindst næste skud på stammen Theo- en krudtugle på 2 år- der spiste syltetøj og drak kirsebærsaft og blost med rosenblad så det var en lyst- OG fandt alt vand i baghaven i løbet af 2 min. Det lykkedes ham da også at blive våd, da han fandt vandhanen. Hæ hæ---- det er ikke mig der skal skifte ham og ungen havde det skægt.

Mosekonen sagde ...

Det et skønt med hybenmarmelade - det elsker jeg også. Det er mange år siden, jeg har lavet det, nu bliver det mest til solbær og hindbær, fordi de er i haven.
Men hyben er helt speciel, du er både flittig og dygtig.

Karin Grøn sagde ...

Mosekonen--- ja jeg elsker også hyben men ingen i familien har før kunnet lide det men da vi på De 2 have i Skagen fik brieost med hyben - så var de allesammen solgt. Det smagte fantastisk og de har siden brugt mange penge på at købe små glas marmelade til mange penge. Det gider jeg ikke mere når jeg har hele haven fuld så det blev gjort og det er dejligt. Tak for roserne. Man bliver så tilfreds med sig selv når man får brugt de resourcer man har i sin nærhed.