søndag den 27. december 2009
Flere juletræer og flere baskerhuer
onsdag den 23. december 2009
Juletræet med sin pynt---- ønsker alle læsere en glædelig jul
Juletræet med sin pynt- venter på vi får begyndt---- er en af mine yndlingsjulesange.
Den fortæller på en smuk måde om traditionerne og om naturen.
Den har også - sammen med blogge og ting jeg har set rundt omkring inspireret mig til at strikke disse juletræer- og det ene er endda med pynt- strikket med perler inde i træet.
Hermed vil jeg ønske alle mine læsere fra nær og fjern en rigtig
GLÆDELIG JUL
med tak for mange dejlige kommentarer til mine ting og i håbet om at jeg igen til næste år vil få mange sjove og tankevækkende kommentarer
Juletræerne er enkle at lave.
Lille træ
Slå 30 m op på p nr 6 strømpeinde ( jeg strikker kun med 4 pinde- 5 p larmer) med alm totrådet uldgarn, der kan filte. Strik en pind ret- to pinde vrang og 4 p rundt og tag så to m sammen i begyndelsen af hver p. Strik 4 p og tag 2 m sm i begyndelse af hver p.
når der er 3 m tilbage strikker man alle m over på en pind og strikker ret og sætter m hen iden anden ende af pinde og strikker ret igen. Så får man en fin top.
Stort træ
40 m og samme system.
Træ med perler
ca 36 perler til stort træ ( plastperler fra Tiger) Perlerne trækkes på uldgarnet med en stramajnål. Perlerne skubbes foran arbejdet og ved hver 4. p strikker man en perle ind i masken hvor man strikker sammen og ved næste indtagningspind forskyder man den, så den ligger mellem de forrige perler.. Den lægges i højre side af masken og strikkes så bare over. Skub perlerne godt frem inden filtning.
Træerne filtes ved 40 gr med 1 spsk alm vaskepulver og tørres godt.
Og husk- du må IKKE strikke på juledag- så får du "bolne" fingre.
lørdag den 19. december 2009
En nissemand fra Nisseland ......
Håber han kan bruge den.
onsdag den 16. december 2009
Halstørklæde i dogmestrik og baskerhue
mandag den 14. december 2009
Luciadagslink på Svensk TV på nettet
Lige et lille link til SVTV1s 1 time lange Luciamorgen. Den sendes hvert år den 13. december kl 7 om morgenen og kan ses resten af året, så god fornøjelse.
http://svtplay.se/t/123386/luciafirande_i_sv
http://svtplay.se/t/123386/luciafirande_i_sv
søndag den 13. december 2009
Luciamorgen
Brødene spiser vi normalt til morgenmad og hele huset er oplyst af levende lys og så ser vi tv i mørket og hører de smukke sange. Brødene kan spises hele dagen med smør eller uden noget eller med honning og til kaffe og te og med den mængde jeg har bagt i år tror jeg at der bliver lidt til fryseren også.
LUCIABRØD
ca 2 plader
100 g smør
5 dl mælk
1 æg
50 g sukker
½-1 g safran
½ tsk salt
25 g gær
ca 550 g mel ( juster mængden- det kan variere meget men ca 10 dl)
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælk og varm det til lillefingervarm. Stød safranen i en morter med lidt af sukkeret og tilsæt det sammen med resten af sukkeret, saltet, ægget og gæren, der opløses i blandingen
Tilsæt mel lidt efter lidt. Det er en bløddej, dvs smørret er med til at den kan slippe bordet, men den skal selvfølgelig hænge sammen og kunne arbejdes med, så tilsæt melet så det passer- gerne lidt for blød.
Tilsæt mel lidt efter lidt. Det er en bløddej, dvs smørret er med til at den kan slippe bordet, men den skal selvfølgelig hænge sammen og kunne arbejdes med, så tilsæt melet så det passer- gerne lidt for blød.
Lad dejen hæve i 45 min
Rul dejen ud til en plade ca 20 cm bred og 1 cm tyk og skær ca 1 cm tykke stænger af det. Form det til lussekatte, som de hedder på svensk. Alle mulige og umulige krumspring og cirkler, men altid med en spiral der vender den ene eller anden vej i spidserne.
Pensel med et sammenpisket æg med lidt vand i og pynt spiralerne med en enkelt rosin.
Lad efterhæve ca 20 min og bag ved 225 g i 10 min.
Hvis du ikke synes du har penge til safran, kan du bruge gurkemeje ca 1 spsk og 1 tsk kardemomme. Det giver også en god smag. Desuden kan man putte en håndfuld rosiner i dejen, hvis man har lyst.
onsdag den 9. december 2009
Vendsysselgrønlangkål
Proceduren er, at man tager bladribben af og så skal de vaskes og vaskes og vaskes i badekarret- mindst 5 gange og min omhyggelige mand står for den side af sagen.
Heldigvis er der næsten altid tilbud på nogle gode og ikke for fede ribbensstege op mod jul, så de bliver grønsaltet et døgn og kogt i en gryde før kålen kan blive kogt. Derefter bliver kålen kogt mør i ca 10 min. Nogle på egnen koger dem i 3 timer, men så er de brune og kedelige og efter min mening uden smag og struktur.
Kålen lægges op på et fad og når det er til at røre ved krystes de som en god stor snebold og så meget af suppen som muligt krystes ud.
Derefter køler de helt af og bliver så frosset ned i portioner. Desværre blev det kun til 14 grønkålsboller i år. Ærgerligt for vores unge for de plejer at overtage resterne- det er dejligt fastfood med et stykke medister eller hamburgerryg til hvis man har travlt med eksamenslæsning i januar.
Tilberedningen består i, at bollerne tøs op og skære i skiver og hakkes groft med en kniv. På panden smeltes ca 1 spsk smør og 1 spsk svinefedt og kålen varmes heri under omrøring, for ellers bliver de hurtigt brændt på. Når den er rygende varm samles den med så meget piskefløde, at den lige netop hænger sammen- ikke mere - og så smages den til med salt og en knivspids sukker- det må IKKE være sødt. Dertil spises koldt kogt flæsk, som suppen er kogt på, stegt medister og eller kogt kold medister og evt kogt kold hamburgerryg.De seneste år er vi også begyndt at få sukkerbrunede kartofler dertil, men vi har også prøvet med brasekartofler og det falder mere i vores smag. Det kan nemt blive for sødt og fedt og vammelt. Naturligvis skal det så også serveres med gode hjemmesyltede rødbeder og en god sennep- eller flere forskellige for den sags skyld. Dertil drikkes rigtig julehvidtøl og gerne en bjesk.
Alle her i huset kan lide det selvom det ikke ser så lækkert ud når det er færdigt, så smager det guddommeligt.
mandag den 7. december 2009
Engle dale ned i skjul- nu med opskrift
STRIKKET ENGEL
P nr 2
Strømpegarn eller andet tyndt garn.
Kroppen:
Slå 45 m op
Strik hulkantbort:
Strik 2 p ret- strik en hulrække ( 1 kantm- *sl o, 2 r sm* forsæt rækken ud og slut med 1 kantm- 2 p ret.
Strik 10 p glatstrik
Strik på næste p 1 km- 2 r sm- 1r-1 km pinden ud ialt 24 m
Strik 10 p retstrikning
Luk 10 m af i begyndelsen af de næste 2 retp
Slå 14 m op i slutningen af hver af de næste 2 p
Strik 14 p ret og luk alle masker af.
Vinger:
Slå 12 m op
1.- 7. p: ret
2. - 8. p: 1 kantm- strik 2 ret sm- 8 m r - 1 m udt( saml lænken inden sidste m op og strik den dr. r)- 1 kantm
9.-17. p : ret
10- 18. p: 1 kantm- tag 1 m ud- 8 m r - 2 r dr sm.
Man kan selv strikke noget hulmønster ind i vingerne, hvis man har lyst til det, blot skal der være en kant på 2 m hele vejen rundt.
Montering:
Sy kjolen sammen bagpå og fold armene sammen og sy dem til kjolen og forsæt med at sy armene sammen til hver side. Sy en ritråd i ærmerne forneden og træk dem sammen og sy dem sammen gennem en lille træperle.
Hovedet laves af en lidt større træperle, hvor der sys hår på ved at sy gennem hullet med garn til man synes der er hår nok.
Hvis man ønsker en glorie kan den laves er f.eks. en gardinring, der limes på eller der kan sættes en stor stjernepaillet på hovedet af englen.
Til slut fyldes den med vat eller kartet uld.
Den kan laves i forskellige størrelser afhængig af garntykkelse og tilhørende tykkere strikkepinde. Hvis man vælger en større trækugle, kan det være en fordel at sætte f.eks. en grillpind i den før man fylder kroppen med, da hovedet ellers let bliver for tungt til strikket at holde. God fornøjelse.
lørdag den 5. december 2009
En enkelt hæklet irsk blomst som broche til huen- tørklædet eller frakken- og så er familien Nis flyttet ind
Og så er familien Nis flyttet ind.
Deres huer er i hvert fald parkeret på min radiator efter de har været i vaskemaskinen. De skal nok finde anvendelse og jeg fik brugt en masse rester. Det er bare en enkelt aftens produktion, så nu tror jeg den står på juletræer, hvis jeg kan finde på hvordan jeg har lyst at lave dem. Jeg har flere ideer, så måske er jeg heldig at få noget af det ført ud i livet. Der er nemlig også en del grønt garn
Etiketter:
En irsk hæklet blomsterbroche- og nissehuer
torsdag den 3. december 2009
Hue og halstørklæde i Kauni effekt færdige på en ØV-dag
Så blev gaven til nabokonen færdig og jeg tror den her holder. Det vil hun gerne gå med- tror jeg- det er enkelt og alligevel specielt på en dæmpet måde. Det håber jeg i hvert fald hun bliver glad for. Hun fylder 60 år på lørdag.
Jeg overvejer lidt om jeg skal sætte nogle perlemorsknapper i tørklædet, men tænker alligevel at det måske ikke er så god en ide, hvis hun begynder at kaste det rundt om halsen . Hvad synes du?Huen skal selvfølgelig også have et par stykker eller tre, tænkte jeg.
Derudover har jeg ikke været så aktiv på det sidste.
Først fik jeg en omgang forkølelse der varede en halv snes dage, og så blev jeg rask, og datteren og jeg tog en tur til København på juleindkøbstur, hvor jeg så reddede mig en gang Roskildesyge som først er ved at være væk nu. Aldrig har jeg været så syg.
Det har i det hele taget været en rigtig uheldig tid.
I går var jeg i Aalborg- skulle til samtale med datteren, der selvfølgelig også har været syg og ligget herhjemme siden fredag, men så blev sagsbehandleren syg.
Da jeg skulle hjem, tankede jeg benzin og, så ville bilen ikke starte!
Det viste sig at være nøglen, der var gået i stykker og startspærreren var gået i udu, men det kostede mig 1½ time i en kold bil, hvor jeg ventede på Falck.
Da jeg langt om længe kom hjem, ville jeg starte opvaskemaskinen - naturligvis gik håndtaget i stykker, så nu venter jeg på en håndværker og jeg har vasket en kæmpeopvask op i hånden. Opvaskemaskinen blev også gjort ren så mon ikke det alligevel havde et formål. Det håber jeg.
Og mens jeg skrev dette her brændte jeg så lige en gryde havregrød med tranebær fast i bunden af en gryde.
Jeg tror jeg skal have det andet ben ud af sengen i dag.
Abonner på:
Opslag (Atom)